Форум Сварицевичів

Теми для публікацій та розмов


Поезія про сучасність
24 січня 2014 Іван Дячук

Юридична сторінка
7 листопада 2013 (Патріот)

Християнська сторынка
29 травня 2010 (Патріот)

Настанови молодим.
16 лютого 2010 (Патріот)

Виховання дітей
16 лютого 2010 (Патріот)

Дивитись всі теми села

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 95.135.253.90 Тема: Історико - етнографічна спадщина.
ПОЛІССЯ. Кінець XIX - початок XX ст.
Інтер'єр житла, с. Сварицевичі колишнього Ровенського повіту Волинської губернії, тепер Дубровицького району Ровенської області

В інтер'єрі віддалених районів Волинського Полісся майже до початку XX століття збереглось багато архаїчних елементів. Наслідуючи загальноукраїнську традицію розташування, піч розміщували в кутку біля вхідних дверей, полички -відкриту шафу ('мисник') у протилежному кутку біля входу, лаву попід вікнами чільної стіни, а спальне місце ('піл') безпосередньо біля печі вздовж тильної стіни з колискою над ним. У хатах збереглись такі елементи, як спеціальний димовивідний пристрій ('світець', 'посвіт'), який кріпився під отвором стелі над лучиною. Архаїчною була і форма курної печі, дим від якої виходив одразу в хату, через що закіптюжені стіни нічим не прикрашалися. Характерові курної печі відповідав темний, так званий 'димлений' керамічний посуд ('горщики', 'глечики', 'гла-дущики'). Всі дерев'яні ужиткові речі - посуд, знаряддя праці також були позначені рисами архаїчної простоти.

Яскраво-біле полотно із затканим орнаментом сорочки, головний убір жінки ('намітка') та призбирана спідниця у вертикальну смужку складові частини жіночого святкового вбрання - контрастно виділялися на тлі темних зрубних стін.


14 січня 2010

Ip: 95.135.253.90 Тема: Історико - етнографічна спадщина.


Історико-етнографічний регіон Полісся займає виняткове місце в пізнанні старожитностей народної культури слов’янського етносу, її етнокультурної спадщини та викликає постійний науковий інтерес й привертає до себе увагу етнологів, фольклористів, мистецтвознавців, музикологів, лінгвістів та широке коло шанувальників традиційної культури нашого народу. На Поліссі збереглося багато реліктових явищ матеріальної та духовної культури. Територія Рівненського Полісся є частиною українського Полісся, що знаходиться в басейні річок Горинь, Случ та Прип’ять північніше від міст Рівне, Гоща та Корець й до кордону із Білоруссю на півночі в межах Рівненській області. Рівненське Полісся – це унікальний масив з патріархальним буттям й архаїчною культурою поліщуків, де ще й донині пошановують предків та „водять Куста”. kdlgkl

Ой ми були й виликому лісі,
Нарадили Куста із зельоного кльону.
Нарадили Куста із зельоного кльону,
Вийди, господаре, із нового покою.
Вийди , господаре, із нового покою,
Винесь Кусту да хоч пув-золотого. kdlgkl

Ці прадавні піснеспіви звучать й до сьогодні у селах Дубровицького й Зарічненського районів на Рівненщині. „Водіння Куста” - це унікальний дохристиянський обряд, що зберігся , як пласт глибинної прадавньої культури слов’ян. Відбувалося це обрядодійство на Трійцю й розпочиналося із ритуального голосіння на цвинтарі. В селі Сварицевичі Дубровицького району там збираються жителі села, прикрашають могили зеленню (здебільшого це лепех та гілля клену) й жінки голосять, звертаючись до померлих, у імпровізаційній формі „розмовляють із ними”. По завершенні голосіння ”вбирають Куста”, обираючи з-поміж себе найвродливішу дівчину й прикрашаючи її всілякою зеленню „щоб не впозналі”. За крайку затикали гілля широколистих дерев, лепех, а на голову одягали один, або декілька пишних вінків, сплетених із кленового листя, квітів. Кустовий гурт обходив оселі, співав кустових пісень та виголошував побажання: „Ми водили Куста од хати й до хати, щоб були всі люде щасливі й багаті”, „Щоб ішов дощ і все було зелене”, „Щоб Вам коні водились і овечки плодились”. Кустові пісні звучать у виконанні Родинного гурту Чудиновичів із села Сварицевичі , що й донині „кустує” та оберігає ці самобутні реліктові зразки традиційної культури поліщуків.

14 січня 2010


1


  Закрити  
  Закрити